среда, 7 июля 2021 г.

 


Сьогодні минає 100 років з дня народження ПЕТРА ЯЦИКА (1921–2001) — успішного канадського підприємця українського походження, найбільшого українського мецената в діаспорі.


Казав про себе: «Бог нагородив мене вмінням вирощувати п’ять помідорів там, де інші вирощують один». Справою його життя була будівельна фірма, яка приносила мільйонні статки. Будучи скромною людиною, прибутки витрачав не на вілли, яхти чи літаки, а на популяризацію України, її історії та культури.


Спонсорував діяльність Українського наукового інституту при Гарвардському університеті та Канадського інституту українських студій. Профінансував видання діаспорної «Енциклопедії українознавства». На його кошти видано чимало монографій з історії України, зокрема переклад  англійською мовою «Історії України-Руси» Михайла Грушевського.


Започаткував Міжнародний конкурс з української мови ім. П. Яцика, який проводиться щорічно, починаючи з 1999 р. Захід має на меті підносити престиж української мови серед молоді, плекати повагу до культури й традицій українського народу. Нині цей популярний конкурс названо на честь Петра Яцика.

Джерело: Інститут мовознавства імені О.О. Потебні НАН України

Комментариев нет:

Отправить комментарий