понедельник, 19 марта 2018 г.

Тест: Що ви знаєте про Ліну Костенко?

Сьогодні свій 88 день народження святкує геніальна українська письменниця Ліна Костенко. Народилась 19 березня 1930 року в місті Ржищеві неподалік Києва в родині вчителів. Освіту здобувала в Київському педагогічному інституті, а згодом – у Московському літературному інституті імені Горького. Ліна Костенко створила понад 15 неповторних поетичних збірок. Остання з них – “Річка Геракліта” – вийшла в  лютому 2011 року. За своє життя письменниця видала лише один прозовий роман “Записки українського самашедшого”, який розповідає про “нове” життя незалежної України.
У видатної українки завжди була активна громадянська позиція. У 1965 році вона підписувала лист-протест проти арештів української інтелігенції. У 1966 році під час львівського судилища над братами Горинями кинула їм квіти. А дещо пізніше написала лист на захист В’ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в “Літературній Україні”. За свою принциповість письменниця змушена була дорого заплатити: майже десять років писала “в шухляду”. У 1987 році за роман у віршах “Маруся Чурай” письменниця отримала Шевченківську премію, а згодом – премію фундації Антоновичів. За книгу “Інкрустації” отримала премію Франческа Петрарки. 1998 року в Торонто Світовий конгрес українців нагородив письменницю медаллю Святого Володимира. Стала лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Теліги, професором Києво-Могилянської академії. Ліна Костенко перестала брати участь у громадському житті майже одразу, як Україна здобула незалежність. Вона відмовилася і від звання Героя України. Лише в період “помаранчевої революції” у 2004 році на деякий час повернулась до громадського життя. Письменниця не спілкується з журналістами та не виходить на публіку. Уже багато років вона мовчить, але її мовчання надзвичайно промовисте. Живе та працює в Києві.

Сьогодні Ліна Костенко   святкує своє  День народження! Проте сама поетеса вважає, що – «це не свято, а підсумки і висновки». 


Тож давайте підіб’ємо підсумки шкільного курсу української літератури та перевіримо, що ви знаєте про Ліну Костенко :)

Джерело:Радіо Свобода

Комментариев нет:

Отправить комментарий