среда, 13 сентября 2023 г.

День українського словника

 


🇺🇦13 вересня  - День українського словника. 

🤝День заснований на засадах громадського заходу з ініціативи учених-мовознавців НАН України у 2006 р. з метою популяризація національного словникового надбання, висвітлення історії українського словникарства і пропагування Національної словникової бази України та сучасних лінгвістичних технологій створення словників нового покоління.

ℹСловник - упорядкований в алфавітному чи тематичному порядку список заголовних лексикографічно опрацьованих слів.

Словник - лексикографічний продукт, який містить впорядкований перелік мовних одиниць (слів, словосполучень тощо) з короткими їх характеристиками або характеристиками позначених ними понять, або з перекладом на іншу мову.

🔱Українська лексикографія - розділ українського мовознавства, що займається створенням словників (словникарство) та опрацюванням їх теоретичних засад.

⏳Найперший словником української живої мови - «Лексис сирЂчъ предложения, въкратьцЂ собранные, и из словенскаго языка на просты руский диялектъ истолкованы» датується 1596 р. Його автор - Лаврентій Зизаній. Словник налічує 34 сторінки і включає в себе церковнослов’янські слова з поясненнями українською живою мовою. 

📓Через 58 років з’явився «Лексиконъ словено-Росской и йменъ Толкование» архітипографа Києво-Печерської лаври Памви Беринди. Видання налічувало 475 сторінок з поясненнями українською мовою. церковнослов’янських слів і імен. 

📓У другій половині XVII ст. невідомий черенець склав словник української мови «Синонима славеноросская». У ньому всі пояснення написані церковнослов’янською мовою. Словник налічував 185 аркушів, існував тільки в рукописному вигляді і  так і не був виданий в друкованому варіанті.

📕Сучасним словником української мови є словник в поемі «Енеїда» Котляревського. Саме після Котляревського масово з’являлися невеликі українсько-російські словники, які додавалися до творів.

📓У 1823 р.  Іваном Войцехович видав «Собрание словъ малороссийскаго нарЂчия» із визначенням понад 1000 слів, які містилися на 42 аркушах.

🔱Масова поява мовних словників сталася у XIX – на поч. ХХ ст.: словники Б. Грінченка, М. Калиновича, І. Кириченко і т.ін.

🇺🇦Найвідоміший фаховий словник - Академічний тлумачний словник української мови в 11 та 20 тт. Він існує в 11 томах та у 20 томах офлайн і онлайн.  Скорочена назва - СУМ-11 

Словник - перший український академічний тлумачний словник, виданий колективом Інституту мовознавства Національної академії наук України (тоді АН УРСР) під орудою Івана Білодіда. Він відображає стан української літературної мови з другої половини XVIII (від Івана Котляревського) та до 70-х рр. XX ст. Паперовий оригінал налічує 134 058 реєстрових одиниць.

Словник української мови у 20 т. сьогодні має 12 томів з 20 онлайн.

Словник має нормативне спрямування. Крім загальновживаних слів він  містить пасивну лексику, засвідчену в усній народній творчості та в текстах літературних класиків. Словник охоплює також частовживані діалектизми, слова, що стоять на межі літературного вживання, та надзвичайно різноманітний фразеологічний матеріал.

До реєстрових одиниць подано: 1) тлумачення основних значень і відтінків значень; 2) наголос і найважливіші граматичні форми; 3) стилістичні ремарки та інші спеціальні позначки; 4) приклади вживання, взяті з різних літературних джерел.

Словник відзначено Державною премією СРСР (1983). Нині на його основі створюють нові тлумачні словники української мови.

📖Фундаментальна праця - «Українсько-російський словник», створений працівниками Інституту мовознавства ім. А. А. Потебні, який увібрав в себе лексичні та фразеологічні одиниці української мови. Реєстр однотомного словника (близько 65 000 слів) охоплює в основному загальновживану лексику української літературної мови, а також найбільш поширені наукові й технічні терміни, розмовні слова, деякі архаїзми та діалектизми та. ін. 

Джерело:# День за днем#

Комментариев нет:

Отправить комментарий