понедельник, 14 ноября 2016 г.

Опитування на тему "Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів" серед школярів-підлітків не проводитиметься, оскільки лист-рекомендація відкликаний Міністерством освіти 

Опитування на тему "Медіаграмотність, демократичні цінності та громадська активність школярів" серед школярів-підлітків не проводитиметься, оскільки лист-рекомендація відкликаний Міністерством освіти. Про це йдеться в заяві відомства щодо ситуації, яка сталась після розголосу інформації про рекомендоване МОН опитування серед школярів, де дітей просили визначити свою позицію стосовно суперечливих тверджень.
Зокрема, школярам було запропоновано визначити свою позицію щодо таких питань, як: "Українська і російська культура абсолютно однакові", "Україна і Росія мають бути однією державою", "Україна залишається повністю незалежною позаблоковою державою чи Україна стає частиною великого союзу, який включає Росію", "Україна розпадається на декілька окремих держав".
У Міністерстві освіти наголошують, що лист МОН щодо ідентичного опитування вже надсилався місцевим органам управління освітою минулого року, а опитування було проведено українським центром вивчення громадської думки "Соціоінформ".
"Дослідження проводилося для міжнародної мультидисциплінарної консультаційної компанії НІРАС, у  рамках програми формування медіаграмотності серед школярів, що фінансується Міністерством закордонних справ Данії. Тоді ж анкеті з ідентичними питаннями було надано сертифікат Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України, дія якого закінчилась 30 червня 2016 року", - повідомили в МОН.
Разом з тим, у міністерстві підкреслюють, що під час минулого опитування 90% дітей опитувалися українською мовою. Рішення про наявність російськомовної анкети було прийнято соціологами, адже під час соціологічних опитувань, з метою отримання максимально правдивих та відвертих відповідей, інструментарій пропонується мовою, зручною для респондента.
"Російськомовна анкета надавалась за бажанням людини, яка проходила опитування, щоб вона відповідала тією мовою, якою їй комфортніше. В анкеті подавався перелік ціннісних тверджень різного спектру, а не лише ті, що представлені в медіа та соцмережах", - йдеться у заяві МОН.
Також у відомстві наголошують, що критики опитування не згадували про твердження з анкети: "Я б хотів(ла), щоб Україна увійшла в ЄС", "Школярі повинні брати участь в самоуправлінні школою", "Демократія неможлива без хорошої, вільної журналістики","Я вірю, що окремо взята людина може впливати на суспільство, в якому живе", "Демократія неможлива без вільної журналістики".
У Міносвіти зазначають, що попереднє опитування показало переважаючу патріотичну і демократичну налаштованість української молоді, зокрема, 47% опитаних підлітків бачать Україну частиною Європейського Союзу.
У відомстві повідомили, що посадовцю МОН, який рекомендував проведення опитування в школах, оголошено догану.

Комментариев нет:

Отправить комментарий